rene-en-astrid-down-under-nieuw-zeeland.reismee.nl

Waiotapu (Rotarua)

Vroeg op vandaag i.v.m. " De Lady Knox Geiser" die slechts 1x p/dag om precies 10.15 spuit. Deze geiser werd in 1896 ontdekt door gevangenen in een werkkamp bij de aanplant van een dennenbos. Na een wasbeurt in de chloridebron -tot verbazing- van de gevangene kwam de bron tot een geweldige eruptie. In 1903 liet met d.m.v. zeep de geiser spuiten voor Lady Knox (dochter van de toenmalige gouverneur) aan wie de geiser haar naam dankt. Toevoeging van zeep vermindert de oppervlaktespanning van het water waardoor hete stoom en water vrij kunnen komen. Tot 1931 erupeerde de geiser op eigen kracht elke 24/72 uur. Vanaf dat moment wordt de geiser dagelijks geactiveerd ten behoeve van de vele toeristen. In dit gebied van Nieuw Zeeland kookt en borrelt de aarde. Rotorua verlaten zonder iets gezien te hebben van de geothermische verschijnselen is "not done". Het kleurrijkste, grootste en meest gevarieerde gebied van maar liefst 18 vierkante km. Er zijn in totaal 25 kraters, poelen en kliffen. Enkele hiervan: "Devil's Home, een ingestorte krater, rainbow krater met rode ijzeroxide (op het kokende water drijft olie), The Thunder krater, De Devil's inkpot, een serie modderpoelen waarvan de hoeveelheden grafiet en ruwe olie de donkere kleur veroorzaken, het Art Deco Palet met veranderende kleuren door het waterniveau en de wind, The Champagne Pool, dit is de grootste bron met een doorsnee en diepte van 60 meter. ( het is dat het een temperatuur heeft van bijna 100 graden anders zou je er zo inspringen). Het bevat de mineralen Goud, Zilver, Kwikzilver etc.... en als klap met de hamer het klapstuk van de dag: "Devil's Bath" - het bad van de duivel- zooo gifgroen door de aanwezigheid van arsenicum. Het zwavel geeft de gele/roze kleur, antimonium oranje, mangaan weer paars.

Het was al met al een prachtige (en zware door het vele trappen van soms 42 treden op en af) wandeling van anderhalf uur waarbij je even het gevoel had in een andere wereld te zijn.


Reacties

Reacties

Jeannine

Ja we genieten enorm mee en daarvoor hoeven wij niet eens vroeg op te staan en alle 42 treden te lopen!!! Lui genieten noem ik dat. ???

de Goosjes.

Wat een ervaring al, mooie verhalen ???????? Gaaf hoor !!! Enjoy ????

The Kiwi Travelers Rene en Astrid

Haha, het is hier echt fantastisch, soms niet te bevattebmn. Heerlijk te lezen dat iedereen van de verhalen en foto's mee geniet. Een Down Under groet van ons aan allemaal.

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!